Saturday, August 14, 2010

ari ni aku masak ikan siakap 3 rase..



SIAKAP 3 RASA

BAHAN
Ikan siakap } dikelar banyak2..lumur ngan garam,kunyit dan tepung jagung dan digoreng rangup2 sampai ke tulang.
Bwg putih – tumbuk kasar
Halia - hiris halus

BHN SAMPINGAN
Timun }
Nenas } potong dadu
Tomato}
Cili bangla }

Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Petis udang (1/2 st saje)

Tepung jagung } pekatkan kuah
Air
Garam

HIASAN
Carrot – dihiris halus
Daun sup
Cili padi – hiris halus

- tumiskan bwg putih dan halia hingga naik bau
- masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap dan petis udang…kacau
masukkan air yg dicampur tepung jagung utk memekatkan kuah
- masukkan bhn sampingan tadi dan tunggu hingga masak..
- curahkan ke atas ikan dan hiaslah ikan tu kasi menggoda skit
- makanlah panas2 sementara ikan masih rangup dan garing hingga ke tulang…jgn lupa gigit cili padi tu ...lagi pedas lagi sedap.
 

No comments:

Post a Comment